Gezonde voeding

Dit eet je in de herfst om slank en gezond te blijven

De dagen worden korter, het weer guurder… Helaas, de zomer is voorbij. Dat betekent ook dat die frisse, lichte zomersalades eigenlijk niet meer zo goed in het menu passen. Maar welke voedingsmiddelen zijn dan wel van dit seizoen? Wat eet je om ook in de herfst je slanke figuur en gezonde lichaam te houden?

1. Bietjes

Terug van weggeweest: rode bietjes! Waar bieten vroeger werden beschouwd als kost voor arme mensen, zijn bieten tegenwoordig niet meer weg te denken uit (gezonde) voedingspatronen. Bietjes zitten vezels, vitamine C en mineralen zoals kalium, dat bijdraagt aan het beter laten functioneren van je zenuwen en spieren. Het heeft een zachte, zoetige smaak en kan op verschillende manieren bereid worden. Je kunt ze kaal geraspt rauw eten of eerst koken en verwerken in een warm gerecht. Door de zoetige smaak zijn ze ook heerlijk in een gezonde smoothie, bijvoorbeeld in combinatie met wortel en appel.

2. Boerenkool

Het was vroeger het lievelingskostje van veel kinderen: boerenkool met worst. Vandaag de dag is boerenkool meer dan een ingrediënt in een door en door Hollandse stamppot. Sterker nog: het is een superfood! Boerenkool is rijk aan Vitamine C, B1 en B2 en bevat caroteen en calcium. Behalve door de stamppot is boerenkool ook lekker in een groene smoothie en kun je er eindeloos mee variëren in de keuken. Wat dacht je bijvoorbeeld van boerenkool door je salade in plaats van slappe slablaadjes, of een boerenkool-curry?

3. Pastinaak

Pastinaak hoort in het rijtje ‘vergeten groenten’. Het is een ivoorkleurige wortel die wel 30 gram kan wegen. Het heeft een intense, aromatische smaak die tussen de wortel en knolselderij in ligt. Pastinaak kan rauw gegeten worden, maar ook gestoofd of gekookt. Pastinaak is heerlijk als soep of puree, in blokjes gesneden en gestoofd samen met wat pompoen, in dunne plakjes gesneden en als groentechips geserveerd… Eindeloos veel mogelijkheden. Pastinaak is rijk aan mineralen als kalium en magnesium.

4. Spruitjes

In tegenstelling tot boerenkool, waren spruitjes bij veel kinderen juist minder geliefd. Toch is deze groente veel gevarieerder en lekkerder dan we vroeger dachten. En het is echt zo gezond als je moeder vroeger beweerde: spruitjes zijn rijk aan Vitamine C, calcium en ijzer. Je kunt spruitjes gewoon koken en bereiden met een beetje nootmuskaat erover. Of maak ze in combinatie met wat fetakaas en pijnboompitjes. Ook kun je spruiten heel goed gebruiken om te wokken met andere groenten.

5. Witlof

Witlof, ook al zo’n oude bekende uit de oer-Hollandse keuken. Deze soms ietwat bittere groente is heerlijke in diverse gerechten. Bijvoorbeeld witlofschelpjes gedoopt in een beetje hummus als snack, maar witlof kun je ook als ovengerecht maken met appel en walnoten. Of wat dacht je van witlofschelpjes een beetje grillen in combinatie met andere knapperige groenten? Witlof is rijk aan minderalen zoals kalium. Een door en door gezonde keuze!

6. Rode kool

At last but not least: rode kool! Een echte seizoen groente. Boordevol Vitamine C, kalium, calcium en magnesium en ook erg vezelrijk. Bereid rode kool als stamppot, of bereid rode kool met andere groenten en appelpartjes in de oven. Heerlijk, gezond en lekker voor de gurige herfstdagen!